Przepisy i wydarzenia

Jagodzianki idealne – przepis Lorentyny

Jagodzianki idealne – przepis Lorentyny

Po licznych, tegorocznych degustacjach, stworzyłam nowy jagodziankowy przepis, w którym jest wszystko, czego oczekuję po tej bułeczce. Ciasto cienką warstwą ma otulać sporą porcję słodko, kwaskowatych owoców, które zachowują kształt. Ciasto powinno być miękkie,...

czytaj dalej
Jagodzianki z kardamonem dla fińskich przyjaciół

Jagodzianki z kardamonem dla fińskich przyjaciół

Wróciłam z Finlandii zakochana w tym kraju. W jego mieszkańcach, w ich podejściu do życia, w fińskiej przyrodzie, w ich cudownych lnach, słodko pikantnej musztardzie... Tych rzeczy, które zrobiły na mnie wielkie wrażenie, jest dużo, ale najważniejsi byli ludzie,...

czytaj dalej
Jagodzianki z kruszonką z palonego masła

Jagodzianki z kruszonką z palonego masła

Uwielbiam leśne jagody. Ten ich specyficzny aromat i smak. Słodycz i lekką kwaskowatość, która pogłębia się w trakcie pieczenia. Jagodzianki, crumble z masą kruszonki, placek drożdżowy (oczywiście z bogatą warstwą kruszonki), koktajle i owsianka na mleku kokosowym z...

czytaj dalej
Pra jagodzianki – babcine, domowe, kieszonkowe

Pra jagodzianki – babcine, domowe, kieszonkowe

Przepis babci Małgorzaty Muraszko, naszej trójmiejskiej ekspertki  Zrobiłam swoje pierwsze w życiu jagodzianki, z pomocą mamy i babci. Była to kooperacja trzech pokoleń. Jagodzianki babci pamiętam z dzieciństwa. Nigdy nie nazywaliśmy ich jagodziankami, to były...

czytaj dalej
Bliny z kawiorem jagodowym i kwaśną śmietanką

Bliny z kawiorem jagodowym i kwaśną śmietanką

Lekkie, obłoczne, złociste bliny, które możecie kojarzyć z duetu z różnymi rybnymi rarytasami. Czy to z plastrami tłuściutkiego łososia, czy w wydaniu jeszcze bardziej spektakularnym - z kawiorem. My też mamy swój owocowy kawior, czemu by go więc nie zaserwować w tak...

czytaj dalej
Domowe jagodzianki z kruszonką

Domowe jagodzianki z kruszonką

Żadne, ale to żadne nawet najpyszniejsze kupione jagodzianki nie mogą się równać z tymi zrobionymi samodzielnie. Dlaczego? Bo satysfakcja z ich przygotowania sprawia równie dużą frajdę co zachwycający efekt końcowy. Dopiero po ich wypieku można docenić pracę...

czytaj dalej