Domowe jagodzianki z kruszonką

Żadne, ale to żadne nawet najpyszniejsze kupione jagodzianki nie mogą się równać z tymi zrobionymi samodzielnie. Dlaczego? Bo satysfakcja z ich przygotowania sprawia równie dużą frajdę co zachwycający efekt końcowy. Dopiero po ich wypieku można docenić pracę cukierników zajmujących się wyrobem jagodzianek przez cały letni sezon. Przepis poniżej przeszedł wiele testów i mimo pewnego skomplikowania  tematu jest odporny na porażki. To idealny przepis dla początkujących JAGODZIAN!

Domowe jagodzianki z grubą kruszonką

(6 sztuk)

Zaczyn:

  • 50 g mąki
  • 2 g drożdży instant
  • 60 g mleka

Ciasto:

  • 230 g mąki
  • 70 g masła
  • 55 g maślanki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru

Farsz:

  • 600 g jagód
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 6 łyżeczek cukru

Kruszonka:

  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 00 g mąki

Do posmarowania jagodzianek:

  • 1 jajko „zerówka”
  • 1 łyżka maślanki

Przygotowanie jagodzianek zaczynamy dzień wcześniej, np. wieczorem o godzinie 18.00. Wstawiamy zaczyn. Mieszamy składniki – mąkę, drożdże i mleko – i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie mieszamy resztę składników ciasta właściwego – mąkę, masło, maślankę, żółtka, szczyptę soli i cukier z przygotowanym wcześniej zaczynem. Zagniatamy przez 5 do 10 minut. Ciasto chowamy do pojemnika lub miski i przykrywamy. Wstawiamy do lodówki na noc (najlepiej ciasto postawić na górnej półce gdzie jest najwyższa temperatura w lodówce).

Następnego dnia pomiędzy 8.00 a 12.00 godziną wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je na 6 kawałków po około 80/85 g.

Przygotowujemy farsz – jagody mieszamy z mąką. Nie mieszam jagód z cukrem gdyż puszczają dużo soku i ciężko będzie nam zawinąć jagodzianki. Cukier dodamy później.

Przygotowujemy kruszonkę. Łączymy ze sobą składniki: masło, cukier i mąkę i ucieramy, aż się połączą. Wstawiamy kruszonkę do lodówki na czas przygotowywania jagodzianek.

Ciasto wałkujemy w okręgi o średnicy około 18 centymetrów. Dobieramy miseczkę, w której będziemy układać wycięte ciasto a na jego środek jagody, tak będzie nam łatwiej. Wkładamy ciasto do miski i nakładamy jagody (cztery czubate łyżki). Dopiero teraz dopiero dodajmy do jagód łyżeczkę cukru. Po łyżeczce na jagodziankę.

Zawinięte jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 C z termoobiegiem. Jagodzianki smarujemy mieszanką rozbełtanego jajka z łyżką maślanki. Na wierzchu układamy kruszonkę i pieczemy jagodzianki 20 minut ( +/- 3 minuty, obserwujemy jak wyglądają z wierzchu i czy się już ładnie przyrumieniły).

Przed jedzeniem koniecznie studzimy nasze wypieki! Minimum 40 minut. Takie domowe jagodzianki bardzo dobrze smakują również na drugi dzień.

Korzystasz z jagodowych przepisów?
Świętujesz Dzień Jagodzianki? 

Oznacz #dzienjagodzianki i #jagodzianki na instagramie i dołącz do Klubu Wielkiej Jagody!