Jagodowi eksperci

Poznaj Klub Wielkiej Jagody

Tu znajdziesz grono jagodziankowych ekspertów. Zarówno praktyków jak i teoretyków, smakoszy, gurmandzistów, krytyków kulinarnych z różnych części Polski. Naszym celem jest dzielić się jagodową wiedzą i promować jagodzianki jako nasze unikatowe dobro narodowe. Koreańczycy uprawiają dyplomację kulinarną promując swój kraj poprzez kimchi. Wierzę, że nasze jagodzianki mogą zrobić równie wielka karierę i zawojować świat.

Basia Starecka Nakarmiona

Dziennikarka, publicystka, felietonistka kulinarna Wysokich Obcasów, autorka bloga NakarmionaStarecka.pl, oraz słodkiego podcastu Z pełnymi ustami

„Dzień jagodzianki” to moja inicjatywa. Co roku ruszam w poszukiwania jagodzianki doskonałej i przyczyniam się tym samym do nakręcania ogólnopolskiej jagodowej fiksacji. Piszę o nich dla największych tytułów prasowych, publikuję rankingi i wspieram cukiernie. Co roku ryzykuję odbarwienie szkliwa, by znaleźć tę najlepszą.

Małgorzata Muraszko Miejscówka Trójmiasto

Redaktorka i dziennikarka działu kultura Gazety Wyborczej

Nasza jagodowa ekspertka z Trójmiasta, organizatorka plebiscytu na najlepszą trójmiejską jagodziankę na łamach GW, regularnie pisze i analizuje nadmorską scenę kulinarną

Jagody kojarzą mi się z wakacjami w górach. Gdy buntowałam się na szlaku rodzice przekupywali mnie właśnie jagodami. Działało za każdym razem. Moja babcia robi też czasem bułeczki drożdżowe z jagodami (świeżymi lub z soku), które najlepiej smakują prosto z piekarnika”.

Natalia & Piotr Smaki Warte Poznania

Nasi jagodowi eksperci z Poznania
Nierozłączny duet na tropie najciekawszych miejsc na mapie Poznania, Polski i świata. Od 2015 roku piszą o świadomym jedzeniu i równie świadomym podróżowaniu. Fani naturalnego wina, sportów wodnych i inspirujących hoteli. 

O jagodziankach myślimy już kwietniu. W maju zaczynamy przebierać nogami. A w czerwcu wypatrujemy kolejki w Wypieku –
jeśli jest wiadomo, że już są!

Marta, Aga i Sonia Foodbook – Smaki Torunia

Nasze jagodowe ekspertki z Torunia
Kulinarne przewodniczki po Toruniu, autorki unikatowych boxów Taste of Toruń 

Jagodowa wróżka także i na nas rzuciła swój urok! Dla nas jagodzianki to prostota i doskonałość. Wraz z pojawieniem się w Toruniu rzemieślniczych piekarni i cukierni, ten sezonowy, drożdżowy wypiek przestał być wyłącznie kwestią domową i międzypokoleniową, ale stał się sprawą publiczną. W ubiegłym roku przeżywaliśmy w Toruniu prawdziwe jagodowe igrzyska! Śledzenie informacji o tym kto już wypieka, o której godzinie i gdzie będzie kolejna gorąca dostawa, kiedy ruszają zapisy, gdzie dają z lukrem, a gdzie z maślaną kruszonką i last but not least: zajmowanie miejsca w kolejce i jedzenie królowej letnich wypieków jeszcze na ciepło – to nasz plan na początek jagodowego sezonu.

Paulina Nawrocka-Olejniczak Zabawy jedzeniem

Nasza jagodowa ekspertka z Krakowa
Dziennikarka radia TOK FM, autorka podcastu „Zabawy jedzeniem

Mam słabość do takich małych, kieszonkowych, babcinych jagodzianek. Sama takie piekę, przynajmniej parę razy w roku, są idealne do kawusi. A najlepsze co jest w jagodziankach, to to, co wypływa podczas ich pieczenia. Moja babka i matka mówiły na ten sok „jagodowy miodek”

Kasia Gubała Silesia Smakuje

Nasza jagodowa ekspertka ze Śląska
Współtwórczyni z Kasią Pachelską bloga Silesia Smakuje, w którym od prawie 10 lat informują o tym, gdzie warto zjeść w Katowicach i całym Śląskim. Dziennikarka HorecaTrends.pl 

W jagodziankach na równi z owocami stawiam kruszonkę i lukier. Ups, wydało się… ale jestem z czasów, kiedy dosładzało się jagody i truskawki cukrem, jakby nie wierząc w ich naturalną słodycz. Uwielbiam w jagodziankach, że to wypieki sezonowe. Najlepsze w swoim czasie, najświeższe, wyczekane. Jesień cynamonkami się zaczyna, potem przeganiają je ”marciny”. Następnie o uwagę walczą faworki. Pączków nie sposób przeoczyć. Wiosna należy do wypieków z truskawkami i rabarbarem, a jagodzianki… o, to wiadomo, mamy lato. I taki kalendarz to rozumiem. 

Joanna Kozłowska @na4widelce i Ewelina Łapińska<br />

Joanna Kozłowska na4widelce i Ewelina Łapińska

Nasze jagodowe ekspertki z Białegostoku
Lokalne patriotki niestrudzone w walce o promocję gastronomicznych perełek Podlasia
i bogactwa kulinarnego tego regionu.

Ewelina – szefowa kuchni na gigancie, która ceni kreatywność i nowatorskie podejście do smaków zapamiętanych z dzieciństwa. Uzależniona od glutenu i kapsaicyny. Miłośniczka win naturalnych. Wącha, smakuje i degustuje!

Joanna patronka i promotorka podlaskiej gastronomii, twórczyni i prezeska Fundacji SZAMTO dedykowanej tej misji. Organizatorka licznych eventów kulinarnych, w tym jednego z największych gastro pikników w kraju „Podlaskiego Śniadania Mistrzów”. Z pytaniem “gdzie zjeść?” będąc w Białymstoku kierujemy się do tej pani.

Jagodzianka to pierwsze zarobione pieniądze, kiedy to wraz ze swoim jagodowym gangiem plądrowaliśmy okoliczne lasy w celu wymiany tego kruszcu na miliony monet. To także najwspanialszy zapach drożdżowego ciasta unoszący się w domu, beztrosko ubrudzona buzia i radość z zabarwionych na fioletowo języków.

Magda Klimczak

Nasza jagodowa ekspertka z Łodzi
Fotografka kulinarna, kuchareczka i podróżniczka, w drodze na tropie ludzi i smaków

Jagodzianka – to latko na plaży, bułeczka chrząszcząca od bałtyckiego piachu w zębach, ręce i broda myte w morzu! Szczęście! Druga strona medalu produkcja jagodzianek u mojej osobistej jagodowej królowej Pani Waleckiej – zobaczyłam ludzkie dramaty wplecione w kolejkę po słodką bułeczkę

Michał Korkosz Rozkoszny

Nasz jagodowy ekspert z Warszawy
Autor książek kucharskich i bloga „Rozkoszny”, publikuje na łamach Vogue

Pierwszy kęs jagodzianki oznacza dla mnie początek beztroskiego lata. Kocham je jeść, ale chyba jeszcze bardziej lubię je piec. Jest coś satysfakcjonującego w upychaniu jagódek do rozpuku ciasta, a potem oglądaniu zadowolonych uśmiechów pokolorowanych na purpurowo. Mój przepis na Jagodzianki Lux jest jednym z najpopularniejszych na moim blogu. Co roku, w lipcu, dominuje instastoriski smakoszy dumnych ze swojego wypieku.

Tosia Kolo Tocha Brocha

Nasza jagodowa ekspertka z Trójmiasta
Współzałożycielka bloga Burczymiwbrzuchu.pl,
znana trójmiejska kulinarna psotka i gurmandzistka, co roku proponuje swoim czytelnikom kolejne luksusowe wcielenie swoich jagodowych wypieków. Największą popularność przyniosły jej Jagodzianki Gucci, wyjątkowo obfite i nieskromne.

Jagodzianka są dla mnie od zawsze smakiem beztroskiego lata. Gdy biorę pierwszy kęs, wracam do czasów przedszkolnych na rozgrzany piasek sopockiej plaży. Ponętnie krągła i nieśmiało rumiana, przykryta maślaną kruszonką, oblepiona słodkim lukrem. Ale to co najlepsze skrywa głęboko w środku. Co roku poszukuję jagodzianki idealnej, daję szansę nowym tworom, ale wypiekam też swoją partię w stylu Gucci. Sekretem mojego delikatnego ciasta jest dodatek mascarpone. Jak mam ochotę się zabawić, do środka przemycam czasem białą czekoladę i skórkę z limonki.

Paweł Ochman Weganon

Nasz jagodowy ekspert z Warszawy od roślinnych jagodzianek
Weganin, autor bloga Weganon, ponad 1000 oryginalnych przepisów i książek, odkrywca regionalnej kuchni polskiej i potraw z dzikich roślin.

Wegańskie jagodzianki. Niczym nie ustępują w smaku tym klasycznym – jak w moim przepisie. W przeróżnych wersjach. Dostępne od tradycyjnych i wegańskich cukierni, poprzez wegańskie bary i restauracje, a nawet popularne dyskonty. Polska stoi jagodziankami.