Jagodzianki w Toruniu
polecają Marta, Aga i Sonia Foodbook – Smaki Torunia
Kawiarnia Beza, ul. Polna 7b oraz Jagiellońska 16, Toruń, 19 zł – bezapelacyjna królowa toruńskich jagodzianek. Obfitość, barok, przepych, dekadencja. Arcybogata jagodzianka ciężka od jagód, kruszonki i lukru. 110 g jagód skrupulatnie zawiniętych w dopieszczone masłem cudownie obłoczne ciasto drożdżowe. Pachnie już z daleka, robi wrażenie rozmachem kruszonki i przepastnym soczystym jagodowym wnętrzem. Na jednej się nie skończy, bo Beza to idealne miejsce na słodki bankiet na którym bardzo łatwo się zasiedzieć.
Monka, ul. Piekary 2, Toruń, 17 zł – intrygująca i nęcąca, najbardziej wytrawna jagodzianka w zestawieniu. Do ciasta i nadzienia użyto minimalnej ilości cukru, chociaż można by się spodziewać po kruszonce upstrzonej cukrem pudrem czegoś zgoła innego. Nie zagłuszone dodatkową słodyczą jagody smakują tu jednak wyjątkowo szlachetnie. A jest ich całkiem sporo, proporcja świeżych jagód do ciasta wynosi 1:1. Rafał, król monkowych wypieków i jego ekipa, serwuje jagodzianki w iście restauracyjnym wydaniu. Jedzone na miejscu podane zostaną w towarzystwie kremowego sosu.
Projekt NANO, ul. Podmurna 14, Toruń, 15 zł – jagodzianka z nano to rzemieślniczy wypiek nowej generacji; dużo jagód, cienkie ciasto i kruszonka na palonym maśle. Przepis na sukces to maślane ciasto drożdżowe i jagody prosto z Kaszub, w stosunku 1:1, szczodrze posypane kruszonką i cukrem pudrem. Nano to kawiarnia speciality słynąca z gościnności, miłości do drożdży, masła i ludzi. Ulokowana jest przy ulicy Podmurnej, biegnącej po wewnętrznej stronie dawnych murów obronnych Starego Miasta, pełnej perełek architektury w stylu gotyckim, renesansowym i barokowym. W takim otoczeniu aż miło postać w kolejce.
Hotel Karczma Spichrz, ul. Mostowa 1, Toruń, 22 zł – jagodowe uciechy czekają na was nie tylko w toruńskich piekarniach, lecz także w restauracjach! W Spichrzu jagodzianki są w rozmiarze kieszonkowym, ale podaje się je w duecie i w formie całego deseru. Do tego jest jeszcze krem z wiejskiej śmietany oraz intrygujący „miód” z redukowanej serwatki. Na Spichrzowym dziedzińcu znajdziecie ogródek i przyjemny cień, wpadnijcie tam na deser!
Napar, ul. Most Pauliński 3, Toruń – Napar to kameralna kawiarnia speciality, a zarazem rzemieślnicza palarnia. Oprócz ciekawych ziaren dostaniecie u nich także pyszne wypieki, za które odpowiada Aneta. Drożdże w Naparze pojawiają się wyłącznie we wtorki. Jagodzianki, wypiekane w limitowanych ilościach, są pełne jagód, z dużą ilością kruszonki oprószonej cukrem pudrem. Warto wybrać się do nich we wtorek, póki trwa jagodowy sezon!
Natura Słodyczy, ul. Szosa Chełmińska 138, Toruń – znajdziecie tu uczciwe jagodzianki – również w wersji wegańskiej – wypiekane na miejscu przez Gosię: bez chemii i białego cukru, na mące orkiszowej, masełku, żółtkach jaj od kurek z wolnego wybiegu, z dodatkiem wanilii i cukru trzcinowego, a co najważniejsze: pełne jagód leśnych spod toruńskich lasów. Wpadajcie do tej kawiarni, ulokowanej poza Starówką, która dysponuje klimatycznym ogródkiem skrytym wśród ceglanych murów!
Projekt RANO, ul. Podmurna 65, Toruń – cruffin z jagodami i kruszonką to francuski wypiek pełen kaszubskich jagód! Ten jagodowy rarytas w wersji fusion, zwany „ranodzianką” dostaniecie w kiosku śniadaniowym, słynącym z rozkosznych maślanych wypieków, rzemieślniczej produkcji i szerokich uśmiechów z okienka!
Bread House Cafe, ul. Fosa Staromiejska 2/4 oraz Szosa Chełmińska 24, Toruń – znajdziecie tu jagodzianki, którym bliżej do wytrawnych smaków. Minimalna ilość cukru, dużo leśnych jagódek w środku, cieniutkie drożdżowe ciasto i drobna maślana kruszonka.
Cake Today, ul. Adama Mickiewicza 86/2, Toruń – nowy jagodowy dealer w mieście Kopernika! Jagodzianki Marty są obłędne! Dużo kruszonki i lukru, elastyczne, pachnące masłem drożdżowe ciasto i dużo jagodowej ambrozji w środku! Kierujcie się na Bydgoskie Przedmieście, aby zaznać tej lipcowej przyjemności!