Jagodzianki w Poznaniu

Wypiek, ul. Słowackiego 27, Jeżyce – to od niego się wszystko zaczęło. Jagodziankowy prowodyr i specjalista w zestawieniu ultra cienkie ciasto versus najsrodzej wypełnione nadzieniem.

Masz Babo Placek, ul. Kanałowa 3, Łazarz – pachnąca masłem kruszonka, morze dorodnych jagód i wyborne ciasto trzymające całość w ryzach. Dostępne często w wersji zarówno tradycyjnej, jak i wegańskiej.

Natural Bake Crafters, ul. Zakręt 18, Grunwald – specjaliści w zakresie kraftowego pieczywa znają się także na słodkich wypiekach. Na dodatek w wersji roślinnej! Krucha, szeleszcząca pod zębami kruszonka i kwaskowe wnętrze otulone ciastem.

Piernikomania, ul. Przemysłowa 55, Wilda – najbardziej domowe z zestawienia, nieco słodsze, z konfiturowym oblepiającym usta wnętrzem. Hojnie obsypane kruszonką i cukrem pudrem.

Lastryko, ul. Św. Marcin 41, Centrum – kolejna propozycja jagodziankowych buł w wersji roślinnej. Cienkie ciasto, solidne wnętrze i kruszonka najbardziej udająca tę odzwierzęcą.

Alekosmos, ul. Jackowskiego 43, Jeżyce – jagodzianki aka drożdżówki z jagodami. Puchate, drożdżowe ciasto, słodkie dżemowe nadzienie i gruba okruchy ultra maślanej kruszonki.

Zoffee, ul. Wołyńska 6, Sołacz – delikatne, wyrafinowane, nieco mniej słodkie ciasto, z nadzieniem pełnym jagodowego, cieknącego po palcach soku.

Bosco Bistrot, ul.Naramowicka 176 – jagodziankowi ortodoksi, pieką je zgodnie ze stuletnim rodzinnym przepisem. Puszyste maślane ciasto z nutą skórki pomarańczowej, 1:1 stosunek jagód do ciasta, wszystko przykryte kruszonką z palonego masła oraz lukrem cytrynowym.

Pączuś i kawusia, Rynek Łazarski 8 – jagody z łazarskiego ryneczku zapakowane w puszyste drożdżowe ciasto: z masłem, jajkiem i mlekiem. Całość sowicie pokryta zarówno kruszonką, jak i lukrem.

Dziewczyny i słodycze, Górna Wilda 85 – delikatne, maślane ciasto, które skrywa nieprzyzwoitą ilość jagód. Całość schowana pod pierzyną słodkiej kruszonki.