Jagodzianki w Białymstoku
polecają Joanna Kozłowska na4widelce i Ewelina Łapińska
Wytwórnia wypieków Młynowa 40, ul. Młynowa 40 lok. U2/2, 17 zł – rzemieślnicza piekarnia i kawiarnia, która swoją jagodziankę otuliła chmurką z drożdżowego ciasta, które trzyma w ryzach nieziemsko chrupiącą kruszonkę i jagodowe nadzienie. Całość tworzy połączenie absolutne, po którym mamy ochotę odlecieć w niebiosa.
Cukiernia Madeline ul. Grochowa 4 lok. 2U, 14 zł – miejsce, które w biżuteryjnych deserach łączy luksusowe smaki i bogactwo tekstur, czyniąc je dostępnymi dla wszystkich. W Madeline jagodzianka to piękna paryżanka: elegancko ubrana w kruszonkę i słodki cytrusowy lukier, który pięknie zdobi tę krągłą panienkę. Jak na paryżankę przystało jest mocniej wypieczona, dzięki czemu maślane ciasto nabiera orzechowych i karmelowych nut, a w jej głębokim jagodowym sercu łatwo się zatracić.
Sztuka chleba i wina ul. Krakowska 11, 16 zł – rzemieślnicza piekarnia z pieczywem wypiekanym ręcznie, na zakwasie! Tutaj jagodzianki to sztuka obfitości subtelnie posypana delikatną kruszonką. Jagody to ponoć polski kawior warto więc w tym miejscu pokusić się o butelkę bąbelków – hedonizm w czystej postaci.
Cukiernia Słodko ul. Waryńskiego 3/5 lok.2/2U, 16 zł – Słodko to pierwsza w Białymstoku cukiernia specjalizująca się w amerykańskich deserach. Śmiało możemy stwierdzić, że te jagodzianki to rozkoszny podlasko-amerykański sen. Krągła bułeczka, dużo kruszonki, całość pięknie zbalansowana proporcjonalną ilością farszu. Dodatkowo w ofercie znajdziecie jagodowego rollsa, prawdziwego Rolls-Royce’a jagodowych wypieków – pozycja, której nie możecie przegapić!
Cukiernia Pani K. ul. Sybiraków 4 lok. U7, 16 zł – w cukierni Pani K. unosi się ciepły zapach domowego ciasta. I takie są tutejsze jagodzianki – otulają delikatnym drożdżowym ciastem, wypełnionym po brzegi świeżymi jagodami, których obfitość czuć po pierwszym kęsie. Do wyboru z kruszonką lub cukrem pudrem, aby w domu nie było waśni. W ladzie można też trafić na burżujką “jagodziankę 2.0”, w której jagodowemu nadzieniu towarzyszy krem waniliowy!
Fly high coffee ul. Lipowa 16 oraz Kilińskiego 12, 19 zł – kawiarnia-bistro-piekarnia Fly High Coffee to miejsce, które powstało z miłości do kawy i jedzenia. Kawowe menu wyróżniają kawy z segmentu speciality wypalane w najlepszych europejskich palarniach. Tutaj drożdżowe to maślany pocałunek z jagodami i chrupiącą kruszonką posypaną cukrem pudrem. Wszystko się zgadza!
Kawiarnia Ciastki Patki ul. 42 Pułku Piechoty 72k lok. U1, 16 zł – cukiernia rzemieślnicza stworzyła jagodową puszystą bułeczkę, przykrytą grubą warstwą chrzęszczącej w zębach maślanej kruszonki, obficie polanej cytrynowym lukrem.
Kawiarnia Kafejeto ul. Mazowiecka 48, 16 zł – kawiarnia z pierwszą w Białymstoku mikropalarnią kawy. Nad ich jagodzianką rozgrywa się wyścig z czasem: pierwsze rozpłynie się ciasto w twoich ustach, czy rozpłyniesz się Ty z zachwytu nad tym żółciutkim, maślanym ciastem? Szczodrość czuć nie tylko w nadzieniu, mamy tutaj porządną dawkę kruszonki, migdałów i lukru. Całość pięknie zdobią liofilizowane owoce.
Kawiarnia&Bistro Zachodnia ul. Zachodnia 2F lokal U4, 15 zł – to miejsce ze zdrowym jedzeniem od lokalnych producentów, w którym śniadanie, obiad i deser przy kawie będą okazją do rozmowy i wspólnego bycia przy stole. Jagodzianki tutaj są apetyczne, z miękkim mlecznym ciastem, aromatem przypominającym domową chałkę, z duża dawką przyjemności!
Klubokawiarnia Duży pokój ul. Malmeda 3, 17 zł – ta jagodzianka tutaj to wehikuł czasu – po pierwszym kęsie czujesz się jak dziecko. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, jagody są świeże, kruszonka słodko chrupie, a całość jest polana kremem o smaku dzieciństwa. To zdecydowanie warte uwagi mniej tradycyjne podejście do jagodzianki.
Baristacja kawiarnio – piekarnia ul. Sienkiewicza 7, 15 zł – to mieszcząca się w centrum miasta chyba najstarsza kawiarnia speciality w Białegostoku. Jagodzianka wyróżniająca się podłużnym retro kształtem i jest najbliższa tradycyjnej drożdżówce z jagodami. Pełnej jagód, z kruszonką i cukrem pudrem. Sentymentalna, przenosząca do krainy jagodowego szczęścia.
Więcej niż chleb – manufaktura wypieków u. Jurowiecka 17 lok U1, 15 zł – tę okrągłą jagodziankę wyróżnia idealny balans drożdżowego ciasta i owoców. Kruszonka jest subtelną ozdobą, czule obsypana cukrem pudrem. Całość umiarkowanie słodka, co pozwala świetnie zaistnieć jagodom, które tutaj są wyjątkowo soczyste. Więcej niż chleb to więcej niż jagodzianki warto tu wskoczyć po wyjęte prosto z pieca świeże, lekkie wypieki i ich wspaniałe chleby.
Nocne pieczenie cafe ul. Lipowa 16 lok.5u, 20 zł – kawiarnia i pracownia, która wykonuje artystyczne torty rustykalne oraz w masie cukrowej. Specjalizuje się w tortach weselnych oraz nowoczesnych candy barach. Tutaj każdy deser to dzieło sztuki. Jagodzianka jest obłokiem z puszystego, drożdżowego ciasta, zdecydowanie to one wyróżnia jagodziankę. Klasyczna, z klasą. Od poniedziałku do piątku serwują też wybitne śniadania.