Wrocław, ul. Świeradowska 51/57
Czy warto pakować się w długą podróż pociągiem do Wrocławia tylko po to, by zjeść jagodzianki z Gigi? Oczywiście, że tak! To najsłynniejsze wrocławskie jagodzianki znane na całą Polskę. Justyna Szafrańska, cukierniczka, właścicielka i założycielka cukierni Gigi wypieka je od ponad dekady.
Gigi z reguły jako pierwsza w Polsce zaczyna sezon na jagodzianki, bo i na południu Polski pojawiają się pierwsze jagody w kraju. W menu poza klasyczną jagodzianką są także inne jagodowe przyjemności: niezwykle intensywne w smaku jagodowe lody, mleczne i sorbety, zjawiskowe finansjerki lepkie i wilgotne od jagód, obłoczne biszkopty z jagodami pod waniliowym kremem i efemeryczne serniki z białej czekolady również z jagodami. Mnie po nocach będzie się z pewnością śniła otwarta jagodzianka z kwaśną śmietaną, ale i reszta, bo wyprawa do Wrocławia jest prawdziwą wyprawą w głąb jagodowego lasu.
Wrocław: Z reguły pierwsze w Polsce jagodzianki są właśnie we Wrocławiu i pojawiają się tu jak z zegarkiem w ręku. Spodziewajcie się ich 20 czerwca.