Rzeszów, ul. Podwisłocze 2a
Jak pisze o sobie Piotr Podolak to pierwsza w Rzeszowie – działająca już od 4 lat – wegańska cukiernia. Piotr jest jej właścicielem, cukiernikiem i… jedynym pracownikiem, dlatego też wypieka tyle jagodzianek ile jest w stanie sam zrobić. Liczba 300 sztuk dziennie jest nieprzekraczalna i możemy się nimi raczyć od wtorku do niedzieli włącznie, od godz. 13.00. Przy tej ilości nieodzowne są ograniczenia – zdaje się, że maksymalnie 8 jagodzianek na głowę kupującego i nie ma żadnych zamówień telefonicznych. Ale nawet przy tych restrykcjach godzina, dwie i jagodzianki „wyszły”.
Średnia ich gramatura to 170-180 gram gotowego wyrobu. To prawdziwie wegański wyrób: zamiast mleka od krowy mleko sojowe, zamiast masła tłuszcze roślinne, a w tym wszystkim leśne jagody w bardzo dużej ilości. I może właśnie dlatego gorzka herbatka w ich towarzystwie to sama przyjemność niezależnie od pory dnia. Dla wielbicieli kruszonki wymarzone dzieło cukiernicze. Przy tej jakości wyrobu cena 14 zł za sztukę nie wydaje się wygórowana.