7 lokali we Wrocławiu
W tej rzemieślniczej piekarni w sezonie jagodowym drożdżówki wpychają się na plan pierwszy. Pojawiają się w każdym z punktów Chleboteki, a w najmniejszym z nich – Kiosku – dumnie zdobią szklane witryny. Ułożone na blachach, deskach i paterach tak wybornie i intensywnie, by nie dało się ich przypadkiem ominąć wzrokiem. Ten zabieg pewnie zastosowany jest z premedytacją, gdyż prezencja jagodzianek wystawia im pierwszą atrakcyjną recenzję. Mają delikatnie zarumienioną skórkę, klasyczny kształt, porządną kruszonkę. W ich wnętrzu też wszystko się zgadza, bowiem okazuje się, że nikt nie żałował im dobrego masła i samych jagód. Po przełamaniu bułki owoce wysypują się z niej obficie, ale zachowują przy tym nienaganny kształt i pożądaną soczystość. To jedna z tych jagodzianek, które wymagają repety, a gdy ta się zdarza, to znowu funduje te same przyjemne wrażenia. I tę powtarzalność trzeba docenić!
Wrocław: Z reguły pierwsze w Polsce jagodzianki są właśnie we Wrocławiu i pojawiają się tu jak z zegarkiem w ręku. Spodziewajcie się ich 20 czerwca.