Poznań, ul. Naramowicka 176
Jagodziankowi ortodoksi, pieką je zgodnie ze stuletnim rodzinnym przepisem. Puszyste maślane ciasto z nutą skórki pomarańczowej, 1:1 stosunek jagód do ciasta, wszystko przykryte kruszonką z palonego masła oraz lukrem cytrynowym. To jagodzianki solidne i uczciwe, o klasyczny wrzecionowatym kształcie, którymi się można dosłownie najeść ale i podzielić z innym amatorem jagodowych przyjemności. Wynagrodzą wyprawę poza centrum miasta, do Naramowic, bo warto zajrzeć do tego zielonego bistro z uroczym, wylegującym się przy barze, rudym kotem.
![poznan_jagodzianki_bosco.bistrot bosco.bistrot_poznan_jagodzianki](https://dzienjagodzianki.pl/wp-content/uploads/2024/06/poznan_jagodzianki_bosco.bistrot.jpg)
![bosco.bistrot_poznan_jagodzianki__ bosco.bistrot_poznan_jagodzianki](https://dzienjagodzianki.pl/wp-content/uploads/2024/06/bosco.bistrot_poznan_jagodzianki__.jpg)
Poznań: Stolica Wielkopolski do jagodzianek podchodzi metodycznie podobnie jak do świętomarcińskich rogali. Jagodzianki wypieka się tu klasycznie co wcale nie wyklucza wysokiej jakości i fantazji.