Andrzej Kozak

Warszawa, ul. Walcownicza 5, Falenica

Kozak od lat okupuje wysokie miejsca w różnych rankingach stołecznych pączków, bo i tradycję ma długą. Rodzinna cukiernia została otwarta w 1978 r. Jagodzianki Kozaka mają klasyczny wrzecionowaty kształt i są w trzech wariantach: z lukrem, drobną kruszonką lub obsypane grubym cukrem. Ciasto pachnie masłem, kolor ma intensywnie żółty i skrywa w swoich czeluściach nieco jagód. Nie jest ich za dużo ale cieszą oko swoją świeżą krągłością.

jagodzianki_Andrzej Kozak
jagodzianki_Andrzej Kozak
jagodzianki_Andrzej Kozak
jagodzianki_Andrzej Kozak

Warszawa: Stolica prześciga się w obfitości. Coraz więcej masła w cieście, coraz więcej kruszonki, coraz więcej jagód! Jagodzianki warszawskie idą w stronę baroku.