Bliny z kawiorem jagodowym i kwaśną śmietanką

Lekkie, obłoczne, złociste bliny, które możecie kojarzyć z duetu z różnymi rybnymi rarytasami. Czy to z plastrami tłuściutkiego łososia, czy w wydaniu jeszcze bardziej spektakularnym – z kawiorem. My też mamy swój owocowy kawior, czemu by go więc nie zaserwować w tak wyrafinowanym i eleganckim wydaniu? Bliny są idealnym kompanem dla jagód, a te są prawdziwymi klejnotami polskiego lata. Zróbmy im zatem godny anturaż na talerzu!

Bliny z kawiorem jagodowym i kwaśną śmietaną

(4 porcje)

Zaczyn na bliny:

  • 300 ml tłustego mleka
  • 40 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży / 2 g suszonych

Bliny:

  • 190 g mąki
  • 2 żółtka
  • 3 g soli
  • olej do smażenia blin

Jagodowy kawior:

  • 200 g jagód
  • 50 g cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%

Przygotowujemy zaczyn na bliny. W rondelku łączymy mleko, masło i cukier. Podgrzewamy aż masło i cukier się rozpuszczą. Gdy całość przestygnie i zrobi się letnia dodajemy 50 g mąki i drożdże. Mieszamy i odstawiamy całość na 30 minut.

Po tym czasie łączymy ze sobą 190 g mąki, żółtka, sól i wcześniej przygotowany zaczyn z rondelka. Mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do sfermentowania.

Przygotowujemy jagodowy kawior. W rondelku łączymy jagody i cukier. Zagotowujemy. Gdy jagody puszczą sok i się zagotują (ok 1, 2 minuty) od razu je odstawiamy do ostygnięcia.

Wracamy do naszego ciasta, po 2 godzinach powinno być już wyrośnięte. Mieszamy je przed smażeniem. Na patelnię wylewamy olej – powinien przykryć całe dno. Nabieramy po jednej czubatej łyżce ciasta i smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu. Gdy bliny się przyrumienią a na wierzchu ciasta pojawią się bąbelki powietrza przekładamy je na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilkę i przekładamy bliny na talerz. Nakładamy na nie śmietanę i jagodowy kawior.

Korzystasz z jagodowych przepisów?
Świętujesz Dzień Jagodzianki? 

Oznacz #dzienjagodzianki i #jagodzianki na instagramie i dołącz do Klubu Wielkiej Jagody!