Lekkie, obłoczne, złociste bliny, które możecie kojarzyć z duetu z różnymi rybnymi rarytasami. Czy to z plastrami tłuściutkiego łososia, czy w wydaniu jeszcze bardziej spektakularnym – z kawiorem. My też mamy swój owocowy kawior, czemu by go więc nie zaserwować w tak wyrafinowanym i eleganckim wydaniu? Bliny są idealnym kompanem dla jagód, a te są prawdziwymi klejnotami polskiego lata. Zróbmy im zatem godny anturaż na talerzu!
Bliny z kawiorem jagodowym i kwaśną śmietaną
(4 porcje)
Zaczyn na bliny:
- 300 ml tłustego mleka
- 40 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki
- 10 g świeżych drożdży / 2 g suszonych
Bliny:
- 190 g mąki
- 2 żółtka
- 3 g soli
- olej do smażenia blin
Jagodowy kawior:
- 200 g jagód
- 50 g cukru
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
Przygotowujemy zaczyn na bliny. W rondelku łączymy mleko, masło i cukier. Podgrzewamy aż masło i cukier się rozpuszczą. Gdy całość przestygnie i zrobi się letnia dodajemy 50 g mąki i drożdże. Mieszamy i odstawiamy całość na 30 minut.
Po tym czasie łączymy ze sobą 190 g mąki, żółtka, sól i wcześniej przygotowany zaczyn z rondelka. Mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do sfermentowania.
Przygotowujemy jagodowy kawior. W rondelku łączymy jagody i cukier. Zagotowujemy. Gdy jagody puszczą sok i się zagotują (ok 1, 2 minuty) od razu je odstawiamy do ostygnięcia.
Wracamy do naszego ciasta, po 2 godzinach powinno być już wyrośnięte. Mieszamy je przed smażeniem. Na patelnię wylewamy olej – powinien przykryć całe dno. Nabieramy po jednej czubatej łyżce ciasta i smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu. Gdy bliny się przyrumienią a na wierzchu ciasta pojawią się bąbelki powietrza przekładamy je na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilkę i przekładamy bliny na talerz. Nakładamy na nie śmietanę i jagodowy kawior.
Korzystasz z jagodowych przepisów?
Świętujesz Dzień Jagodzianki?Oznacz #dzienjagodzianki i #jagodzianki na instagramie i dołącz do Klubu Wielkiej Jagody!